December 2020 update

geplaatst in: Domotica, Elektronica, Overige | 0

Flash forward ca 5 maanden…
We zitten alweer aan het einde van het jaar dus is het tijd voor een kleine update op het Domotica vlak.
In de afgelopen maanden de beslissing gemaakt om Home Assistant een dedicated server te geven zodat deze los staat van de andere server (en bijbehorende VM’s).

Het overzetten ging redelijk tot goed. Eerst geprobeerd om Debian te installeren om zo een supported versie te hebben. Helaas liep ik tegen wat kleine probleempjes aan dus.
Omdat ik geen zin had om het verder uit te zoeken, direct maar de keuze gemaakt om dan maar weer voor Ubuntu te gaan.
Na installatie van Linux en Home Assistant was het simpelweg een kwestie van een recente snapshot terug zetten en was eigenlijk alles up and running.

Ook is in de tussentijd Zwave uitgefaseerd en geheel vervangen voor Zigbee spullen. (99% Xiaomi/Aqara spullen)
“Helaas” hebben we nu door het wegvallen van de Zwave connectie een behoorlijk aantal (batterij gevoede) Zigbee spullen, dus het begon wat te piepen en te kraken.
Op Tindie.com heb ik maar een Slaesh Zigbee stick gekocht (CC2652) om zodoende een groter en stabieler netwerk te kunnen maken. Het had wat voeten in de aarde om de bestelling vanuit Duitsland binnen te krijgen (Schijnbaar is er een hele zending beschadigd geraakt tijdens transport waarop deze uiteindelijk terug naar Slaesh is gegaan en hij ze opnieuw heeft moeten versturen)

Eenmaal binnen was de stick eenvoudig te installeren en te gebruiken in Home Assistant. Ik gebruik Zigbee2MQTT hiervoor.
Inmiddels waren ook wat losse CC2531 sticks gearriveerd. Deze zijn ingericht als (re)router en her en der door het huis verspreid. Resultaat: Een stuk stabieler Zigbee netwerk in het gehele huis.

We hebben ook een aantal “slimme” stopcontacten in gebruik die werken via Wifi (Tasmota ge├»nstalleerd) . Misschien dat ik nog een paar van deze WiFi versies ga vervangen door Zigbee varianten om zo ook direct het netwerk te versterken. Dan kunnen de lossen USB adapters met CC2531 weer de la in. ­čÖé
“Helaas” hebben we vrijwel geen enkele lamp in het huis met normale fitting, enkel spotjes. De enige lampen met een normale fitting, hebben een filament LED lamp erin zitten voor de sfeer. Het gebruik van Zigbee lampen is dus niet echt een optie.

Geef een reactie