Master/Slave in Domoticz

geplaatst in: Domotica | 3

1 van de mooie dingen die je met Domoticz kan doen, is het uitlezen van je slimme meter. Je hebt hiervoor niet veel meer nodig dan een P1 kabel. Je kan deze waarschijnlijk duur aanschaffen bij je energie maatschappij maar de scherp geprijsde P1 kabel, gekocht op Tweakers* werkt ook perfect. [*Link en username op verzoek van de desbetreffende Tweakers.net user verwijderd]

Niet iedereen heeft echter de Domoticz Master in de buurt meterkast staan. Reikwijdte van je Zwave of 433 MHz onvanger zorgen er vaak voor dat je Domoticz Master beter ergens centraal in huis komt te staan. De oplossing is dan om een tweede installatie in te zetten voor in dit geval de uitleesfunctie.
Dit klinkt misschien ingewikkeld maar dit is het zeker niet.

De standaard poort om gegevens uit te wisselen tussen Domoticz installaties is poort 6144.
1. Zorg dat beide installaties, zowel Master als slave, dezelfde Domoticz versie draaien
2. Op de slave dien je een user aan te maken: (Vergeet niet het vinkje te zetten bij “Sharing”!)
domoticz-slave1 domoticz-slave2
3. Op de master dien je aan onder “hardware” een nieuwe device aan te maken; de slave:

domoticz-slave3

 

Als je deze instellingen hebt gemaakt, zullen de metingen, sensoren etc vanzelf binnendruppelen in je Master onder “Devices”.

3 reacties

  1. Slimme meter en uitlezen met Domoticz | mDieli's stekkie

    […] Echter, om de stand uit te kunnen lezen van mijn nieuwe slimme meter, heb ik toch echt iets in de meterkast nodig. De keuze was simpel. Omdat ik nog een spare PI had, heb ik deze voorzien van een SD kaart en ook daar Domoticz op geïnstalleerd. De instellingen die gedaan moeten worden om de gegevens van Domoticz-2 naar Domoticz-1 te krijgen zijn zeer gemakkelijk. Via dit 3-stappen plan kun je gemakkelijk een 2e en/of 3e Domoticz unit in gebruik te nemen. […]

  2. Thomas

    Hoi, ik wil mijn goed draaiende Domoticz van m´n oude Pi met 2xUSB naar m’n nieuwe Pi met 4xUSB overzetten zonder alles opnieuw in te hoeven stellen. Hoe werkt dit/waar kan ik dit drie stappen plan vinden?

  3. Thomas

    Ik zie je uitleg, maar begrijp deze nog niet goed. Ik wil/moet dus ook mijn Zwave stick en P1 kabel overzetten en wil op m’n nieuwe Pi ook de nieuwste Domoticz versie draaien. Worden m’n Zwave wcd’s en deurcontacten ook over genomen?

Geef een reactie