Nieuwe ronde, nieuwe kansen

geplaatst in: Domotica | 0

8 maart 2015 plaatste ik de eerst post op mijn blog.
We zijn inmiddels dik 5 jaar verder en het is ook al een tijdje geleden dat er een inhoudelijke post is geweest.
We zijn in de tussentijd verhuist en uiteraard is ook het nieuwe huis ingericht met domotica.
Vanwege de opgebouwde kennis en ervaringen is dit ook gebeurd met Domoticz.
Omdat het huis een tikkeltje groter is als het vorige huis, zijn de verschillende sensoren en schakelaars ook flink uitgebreid.

Echter, vanwege deze flinke uitbreidingen en implementatie van diverse Zigbee spullen (Xiaomi), liep ik een paar weken terug tegen een limiet van Domoticz aan. Domoticz begon foutmeldingen te geven omdat er teveel Xiaomi (sub)devices waren die Zigbee2MQTT aanbood.

Na een tijdje zoeken bleek dat er een paar meer mensen hier last van hadden en op de git pagina van de domoticz integratie van Zigbee2MQTT kwam ik in de issuetracker een issue tegen kwam van een paar dagen oud waar het probleem beschreven stond.
Op dat moment was men bezig om te kijken hoe het op te lossen was. (issue staat nog steeds open)

Omdat ik toch echt deze devices wil gebruiken in mijn domotica systeem en er ook meer devices onderweg waren, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb op mijn VM een nieuwe instance gemaakt voor: Home Assistant.

In het verleden heb ik al diverse keren gekeken naar deze domotica oplossing en ben er altijd erg van gecharmeerd geweest. Echter de tijd (en het geduld) die ik nodig zou hebben om de overstap te maken en mezelf in te leren, heb ik er nooit voor over gehad. Tot nu dus.

In een kleine week tijd heb ik in stappen het systeem opgetuigd terwijl Domoticz vrolijk door is blijven draaien. En na veel lezen, leren, proberen, corrigeren was het moment daar, alle hardware zou na de overgang werken, alle scripts had ik vertaald en in Home Assistant gezet, nog eens kritisch naar de echt nodige implementaties gekeken en wat eigenlijk onnodig was, niet meer geïmplementeerd en wat wel nodig was, indien nodig een mooi alternatief voor gevonden.

Het was tijd om te switchen!

Het huishouden geïnformeerd dat we over gingen van software en er ongetwijfeld problemen zouden aandienen en er dingen gingen zijn die niet of anders zouden werken. Of ze me aub even op de hoogte wilde stellen als er iets mis ging.

Gelukkig is de eerste periode na de switch goed gegaan met weinig echte problemen.
Wel ben ik in de afgelopen jaren steeds minder gecharmeerd geraakt van Zwave en de afgelopen tijd is de spreekwoordelijke druppel in de emmer gevallen.
Omdat je, zeker in de beginperiode, aardig vaak Home Assistant moet herstarten, moet het Zwave netwerk ook telkens opnieuw starten. Met een arsenaal van ca 50 a 60 Zwave devices waarvan er een groot aantal op batterijen zijn duurt dit lang en is er een aardige kans op missers en devices die niet willen “opstarten”. Hierop besloten om verder te investeren in Zigbee voor de vele deur, motion en temperatuursensoren en de devices achter de schakelaars te vervangen voor Shelly devices.

het is nog even wachten op een paar devices die nog binnen moeten komen, maar binnenkort zijn we klaar met Zwave en kunnen we deze integratie uitschakelen.

Geef een reactie