Nieuwe slimme meter

geplaatst in: Domotica, Elektronica | 0

Nu we helemaal into domotica zijn, willen we natuurlijk wat meer dan hier en daar wat lampen bedienen. (handmatig of geautomatiseerd) 1 van de, in mijn ogen, logische vervolgstappen is het uitlezen van je gas en elektra verbruik. Helaas hebben we nog een pareltje uit “het jaar stilletjes” hangen. Nu heb je dan enkele mogelijkheden.

  • -je koopt een pulseteller die je op het glas van je telwerk plakt
  • -je wacht tot je meter aan de beurt is om vervangen te worden voor een slimme meter
  • -je vraagt een slimme meter aan via een prio plaatsing. (Dit kost je € 72,60 voor een slimme gas en elektra meter)

*Sinds januari 2015 zijn ze gestart om elke meter in Nederland te vervangen door een slimme meter. Dit project loopt tot ca. 2020.

Omdat het plakken van dingen op de meter niet mijn voorkeur heeft, afgezien van het mogelijk niet goed uitlezen was het eerste besluit: “Ik wil een slimme meter”.

Het vervangen van meter naar een slimme meter gebeurd door de netbeheerder, niet je energiemaatschappij. We zitten hier in het verzorgingsgebied van Enexis en via de site van hun, was ik er al snel achter dat er in ieder geval in 2015 geen gratis wisseling zou plaatsvinden.

Na even wikken en wegen besloten om een prio plaatsing aan te vragen. Dit kan gemakkelijk via de website van je netbeheerder. Je hebt hier de EAN codes van de huidige meters nodig. Deze zijn eenvoudig te vinden op de jaarrekening van je energiemaatschappij.
Ben je van plan om in de nabije toekomst zonnepanelen te installeren en dus terug te gaan leveren? Geef dit dan aan of vraag een wisseling aan ivm teruglevering. Deze wisselingen zijn (meestal?) gratis! Scheelt toch weer mooi € 72,60!

 

Afgelopen woensdag was dan de dag. Via een prio plaatsing hebben we nu ineens een state-of-the-art slimme meter hangen in de meterkast. Waar de oude bakelieten meter nogal wat plaats innam, is deze lekker klein van formaat. Het wisselen van zowel de gas en elektrameter was binnen een uurtje gebeurd. Nog even wat uitleg gekregen over de meter en het uitlezen van de aardige man op leeftijd van Kemkens. (Die kwam in opdracht van Enexis)

Zo, de eerste stap zit erop. De volgende stap is dus het daadwerkelijk uitlezen van de waardes. Nu heb ik geen RJ11 stekkertjes liggen, geen USB-serial kabel en had geen zin om veel teveel hiervoor te betalen. Nu weet ik dat er een Tweaker is die de kabels goedkoop op aanvraag zelf maakt. P1 kabel is inmiddels besteld bij de desbetreffende Tweaker. [*Link en username op verzoek van de desbetreffende Tweakers.net user verwijderd]
Nog een aantal dagen geduld en dan kunnen we weer verder…

 

Geef een reactie