Smart Doorbell WiFi Gateway

geplaatst in: Domotica, Elektronica | 0

Onderstaande heb ik een lange tijd terug geschreven met Domoticz nog in het achterhoofd maar om onduidelijke redenen nooit op “publiceren” gedrukt. Ik heb destijds een prototype gemaakt op een perfboard en deze in gebruik genomen. Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en het concept werkt als een trein. Daarom heb ik deze deurbell integratie meegenomen in onze nieuwe Home Assistant. Waar dus Domoticz staat geschreven, is nu Home Assistant van toepassing.

Ik heb nog ergens een stapel PCB’s liggen welke ik nog niet getest heb en in gebruik heb genomen. Misschien iets voor op het ToDo lijstje. Mocht er interesse zijn, hoor ik dat graag!

Let wel, ik ben geen programmeur, electrotechnicus of PCB designer. Alles is op gevoel gemaakt en niet (double)checked op mogelijke fouten. Ik neem dan ook 0 (lees: nul) verantwoordelijkheid voor fouten, problemen en/of beschadigingen.

 


Deurbel status in Domoticz

Ik heb zelf nog een normale, met draad aangesloten, deurbel in gebruik.
Ik wil deze deurbel niet kwijt (leuk en helder geluid) en wil dus niet aan een “normale” draadloze variant. Toch wil ik graag de status uitlezen in mijn Domotica systeem (Domoticz). Hierop heb ik een Smart Doorbell WiFi Gateway ontworpen.

De gateway is opgebouwd rond een microcontroller (Wemos D1 Mini) met ingebouwde WiFi (ESP8266) en een print waarop de componenten samenkomen.
Met deze gateway is het mogelijk om mijn huidige deurbel systeem te behouden en deze uit te lezen in mijn domoticz systeem. Tevens blijft de deurbel zijn werking behouden, ook als de gateway of het domoticz systeem kuren heeft.
Ook is het mogelijk om de bel tijdelijk uit te zetten. (Script via je domotica systeem)

Het systeem werkt met een deurbel die gevoed wordt door 8V AC en waarvan de deurbel een maak/breek NO (Normal Open) drukknop is.
De gateway zelf wordt gevoed door een DC voeding van 7 – 24 volt.

De gateway wordt aangestuurd door de ESPEasy software welke verbinding zal maken met je WiFi netwerk en de status door zal sturen naar je domotica systeem of je MQTT broker.

De Smart Doorbell WiFi gateway kan eenvoudig via een webpagina worden geconfigureerd. Bij de eerste keer aanzetten kun je de gateway via deze webpagina verbinden met je WiFi netwerk. Als volgende stap dien je een paar dingen in te vullen zodat de status kan worden gelezen en verzonden.

Het globale schema van de print en de uiteindelijke PCB zien er zo uit:

 

Geef een reactie