You’ve got mail! Sensor

geplaatst in: Domotica, Elektronica | 5

Al enige tijd heb ik hier enkele deur/raam contact sensoren liggen. Deze heb ik maanden terug PT2262 sensor on AliExpress en werken via de 433 MHz frequentie. Ik heb ze gekocht in de tijd dat ik nog aan het stoeien was met NODO maar nooit in gebruik genomen.
Na mijn overstap op Domoticz, heb ik er 1 getest, en hij werdt niet gezien door Domoticz. Jammer, maar helaas dacht ik.

IMG_20150502_081433

Via wat rondbladeren op het Domoticz forum, kwam ik er achter dat Domoticz forum, PT2262 chip. Als je deze via een jumper insteld op 3.3m, zou Domoticz hem moeten zien. En inderdaad, na het verzetten van de jumper was hij zichtbaar in Domoticz.

pt2262-1
Nu geven de sensoren die ik heb enkel een “ON” status weer. Als de deur open geeft hij een signaal maar als ik de deur weer sluit, wordt er geen commando verzonden. Niet echt ideaal dus om de status van een deur of raam uit te lezen.

Nu kreeg ik het lumineuze idee om er 1 te plaatsen bij mijn brievenbus. Op deze manier kan ik gemakkelijk instellen dat ik bijvoorbeeld een berichtje krijg als de brievenbus open is geweest.

Een deur contact werkt met een magneet en een reed-contact. Omdat ik de sensor zelf niet direct naast of onder de brievenbus wil hangen, heb ik de sensor los gesoldeerd van het printplaatje en met een kabeltje verlengt zodat ik hem verder naar de muur kon hangen. Hier valt bij ons normaal gesproken een gordijn overheen zodat de sensor niet zichtbaar is. Let niet op de schilderstape, die is om het tijdelijk op zijn plaats te houden.

IMG_20150502_084013

 

Omdat de sendor alleen werkt met het “ON” commando en ik niet na een trigger 1000x een melding/email wil ontvangen, heb ik hier een Blocky voor aangemaakt die werkt met een variabele:

blocky-brievenbus

5 reacties

 1. Martin

  Beste,

  ik heb bezig dit idee toe te passen, echter heb ik nu even op een loze knop voor test,
  waar ik tegen aanloop is dat die 1 keer de variabele aanpast van 0 naar 1 en bij uit weer op 0 daarna doet die dat niet meer heb je daar een idee bij of moet ik nog iets anders doen??

  ik hoor het graag

  M.V.G Martin

 2. mdieli

  Hoi Martin,

  Leuk om te lezen dat je mijn projectje oppakt.
  Hier draait het blocky naar volle tevredenheid. Misschien dat het helpt om hem in 2-en te delen? Dus 1 blocky by een ON-actie. en een losse blocky bij de OFF actie?
  En laat je de knop direct los als je test? Misschien even een seconde of tig vasthouden. (Post wat in de brievenbus zit laat de klep ook ver genoeg openstaan om geen off commando te geven)

  Aangezien de sensor alleen een ON commando verstuurd, laat ik deze “schakelaar” na 90 seconden automatisch op OFF gaan. Dit zorgt er samen met de variabele tevens voor dat als de postbode aan “het rammelen” is met de brievenbus, ik geen 30 mailtjes krijg.

 3. Martin

  Hoi,

  ik ben er toch nog niet helemaal uit ik heb nu een event die als de waarde op 1 staat en sensor op ON staat dat die na een x aantal sec de waarde op 0 moet zetten en de knop op OFF echter doet die dat niet.

  heb je ergens nog een voorbeeld zoals jij het totaal hebt?

  Gr Martin

 4. Ton

  Leuk idee. Kan je laten zien hoe de magneet en het reed-contact op de klep vastzitten? Ik zit nog te bekijken hoe ik dat het beste kan doen. Mijn klep zit voor een sleuf de precies even groot als de klep.

  Dankje:)

 5. Arie

  Ik heb zelf een gelijkende schakelaar uit China besteld, zelfde geval, dat alleen ON wordt verstuurd.
  Je kan dit ook oplossen door de uitschakelvertraging in te stellen in Domoticz, dan gaat hij na x seconden ook vanzelf naar off.

Geef een reactie